Na stronie nowymagazyn.pl mogą występować wpisy o charakterze reklamowym.

delonghi_1 - fot1

Dobra kawa z ekspresu kolbowego? To możliwe! Sprawdź, jak zrobić kawę w ekspresie z kolbą, w tym cappuccino. Praktyczny poradnik.

Etapy przygotowania kawy w ekspresie kolbowym

Parzenie kawy w ekspresie kolbowym jest sztuką, i wydaje się, że dość wymagającą. Jednak jej opanowanie daje niebywałą satysfakcję, zwłaszcza gdy wiesz, jak zrobić dobre espresso będące podstawą do cappuccino lub americano. Oto etapy przygotowywania kawy w ekspresie kolbowym bez tajemnic!

Ekspresy kolbowe przez wielu kawoszy są określane jako te najlepsze. Dają pełną kontrolę nad procesem parzenia, a zarazem wydobywają z kawy głęboki smak i aromat. Nie ulega jednak wątpliwości, że obsługa takich może wydawać się skomplikowana ale uspokajamy! W tym artykule dowiesz się, jak zrobić kawę w ekspresie kolbowym krok po kroku, by cieszyć się nie tylko procesem parzenia, ale też wyśmienitą jakością naparu.

delonghi_1 - fot1
Ekspres De’Longhi La Specialista od frontu. Koło niego różne rodzaje kaw, w tym espresso i cappucino, co pokazuje możliwości urządzenia.

Jaka kawa do ekspresu kolbowego?

Zacznijmy od najważniejszego – kawy. Podstawą każdego napoju przyrządzanego w ekspresie kolbowym jest espresso, niezależnie, czy masz zamiar przygotować klasyczne americano, czy kremowe cappuccino; małą filiżankę czy też duży kubek. Punktem wyjścia są zawsze odpowiednio zmielone ziarna. Pytanie tylko: czy wybrać kawę mieloną, czy ziarnistą i mielić ją samodzielnie?

Możesz kupić mieloną kawę w sklepie, dostępne są nawet saszetki do ekspresu kolbowego. Jednak wprawieni bariści rekomendują, aby mielić kawę samodzielnie, stąd często sięgają po profesjonalny młynek z regulacją mielenia. Sprawa jest ułatwiona, jeśli masz ekspres kolbowy z młynkiem, ponieważ nie musisz wtedy osobno przygotowywać ziaren i dopasowywać poziomu ich zmielenia – wszystko to zrobi urządzenie. Dlaczego najlepiej mielić samemu? Dzięki temu uzyskuje się pogłębiony smak i aromat, którego próżno szukać w gotowych mieszankach, zwłaszcza że ich stopień grubości może nie nadawać się do ekspresów z kolbą.

Jak zrobić kawę w ekspresie kolbowym?

Espresso w ekspresie kolbowym przygotowuje się w dość prosty sposób. Mianowicie należy przygotować mieloną kawę (kupioną lub samodzielnie zmieloną), właściwie ją ubić (co nazywa się sztuką tampingu), a następnie umieścić w ekspresie i włączyć urządzenie. Poniżej omawiamy to krok po kroku.

Etap 1. Mielenie kawy

Pierwszym krokiem jest wybór odpowiedniej kawy. Co do rodzaju, nie ma tu złotej reguły. Profesjonalni bariści zalecają rozpocząć swoją przygodę od kaw palonych na sposób włoski, np. Tazza. Ile kawy zmielić? By uzyskać 20 ml mocnego pojedynczego espresso, należy przygotować porcję 12 gramów zmielonych ziaren. Dla podwójnego espresso będzie to od 16 do 20 gramów, dzięki czemu uzyskasz ok. 40 ml esencji.

Wskazówki:
• Do odmierzania kawy najlepiej użyj wagi kuchennej.
• Jeśli to możliwe, używaj świeżo zmielonych ziaren.
• Eksperymentuj z różnymi rodzajami kawy i stopniami mielenia, aby znaleźć swój idealny smak.

Etap 2. Tamping, czyli ubijanie kawy

Następnie kawę umieść w sitku portafiltra, czyli w kolbie. Ubij ją tamperem (ubijakiem) bardzo dokładnie i równo – w ten sposób zapobiegniesz szybszemu przenikaniu wody, co może sprawić, że napar będzie niedoparzony. Ważne jest również, aby też nie zrobić tego za mocno. Jeśli nie masz tampera, możesz wyrównać powierzchnię palcem.
Dowiedz się więcej: Jak prawidłowo ubijać kawę za pomocą tampera do kawy?

delonghi_1 - fot2
Przygotowywanie kawy w ekspresie kolbowym. Zmielona i równo ubita kawa w sitku kolby.

Etap 3. Ekstrakcja kawy

Ekstrakcja to – najogólniej rzecz ujmując – przenikanie wody przez kawę. Brzmi banalnie, ale to właśnie od tego procesu zależą właściwości espresso. Zawarte w kawie substancje, takie jak tłuszcze, cukry, olejki i kofeina, przechodzą z niej do wody. W rezultacie powstaje tak uwielbiany przez kawoszy czarny napar, który sprawia, że nawet duża kawa z ekspresu kolbowego smakuje perfekcyjnie.

Żeby przeprowadzić ekstrakcję prawidłowo, nie wystarczy tylko wpiąć kolbę (portafiltr) do gniazda w ekspresie i uruchomić urządzenie. Należy kontrolować temperaturę wody i czas. Jeśli chodzi o temperaturę wody, to dla espresso optymalny będzie przedział od 94 do 96°C. Natomiast to, jak szybko woda będzie przepływać przez ubitą kawę, zależy od stopnia jej zmielenia i ilości – zwykle czas ekstrakcji wynosi od 25 do 30 sekund. Po przygotowaniu sprawdź konsystencję esencji – powinna być gęsta i kremowa.

Wskazówki:
• Ekstrakcja zbyt szybka (poniżej 25 s), tj. szybko uzyskałeś pożądaną ilość napoju, a ilość kawy była właściwa – zmiel drobniej kawę (była za gruba).
• Ekstrakcja zbyt wolna (powyżej 30 s), tj. zbyt wolno uzyskałeś napój, a ilość kawy była właściwa – zmiel kawę grubiej (była za drobna).
Po każdym użyciu ekspresu wyrzuć zużytą kawę, wyczyść portafiltr (kolbę) i sitko ciepłą wodą. I najważniejsze – delektuj się pyszną kawą!

delonghi_1 - fot3
Przygotowanie kawy cold brew w ekspresie De’Longhi La Specialista Arte Evo

Kawa jak z kawiarni w domu? To możliwe!

W poradnikach o tym, jak zrobić kawę w ekspresie kolbowym, zwykle podaje się wartości umowne, stosowane w profesjonalnych kawiarniach – podobnie jest w tym artykule. Są to uniwersalne zasady, które sprawdzają się w większości przypadków. Najlepiej traktować je jako punkt wyjścia. Możesz od nich zacząć, aby przetestować swoje urządzenie w domu, a z czasem wprowadzać własne parametry i receptury. W końcu najważniejsze jest, aby wydobyć z kawy to, co najlepsze, i by wpasowała się w gust, co jest kwestią indywidualną.

W sprawie ekspresów kolbowych często pada pytanie, czy w domu można przygotować kawę jak z kawiarni? Okazuje się, że tak. Oczywiście w takich miejscach wykorzystywane są zaawansowane maszyny umożliwiające przygotowywanie dużej kawy, o pojemności wykraczającej poza 40 ml. Mało tego, często mają one wbudowane wagi na filiżanki i odmierzają czas, co ułatwia kontrolę nad całym procesem, bez udziału człowieka. Wiele z tych funkcji w domowych modelach nie jest dostępnych, ale nie oznacza to, że nie przygotujesz aromatycznej kawy niczym z włoskiej kafeterii. Udowadnia to m.in. marka De’Longhi i jej ekspres La Specialista Arte Evo.

Ekspres kolbowy De’Longhi La Specialista Arte Evo jest urządzeniem małym, ale spełniającym nawet wygórowane wymagania miłośników kawy. Ma aż 8 stopni mielenia i 3 profile temperatur parzenia, dzięki czemu możesz stworzyć napój idealnie wpisujący się w Twoje preferencje. Dodatkowo producent wyposażył model w Cold Extraction Technology, która pozwala przygotować orzeźwiający cold brew w mniej niż 5 minut.

Jak widzisz, uzyskanie dobrej kawy w ekspresie kolbowym w domu jest możliwe. Wystarczy dobry ekspres z młynkiem i odrobina nauki, by już po kilku próbach uzyskać ulubione napoje bez wysiłku, bez sprawdzania wagi ziaren czy czasu parzenia. Zaletą ekspresów z kolbą jest przyjemność uczestniczenia w procesie od początku do końca. Wprawdzie wszystko zaczyna się tu od espresso, ale przygotujesz też inne napoje, jak americano, cappuccino czy cold brew, których wyśmienity smak poprawi Ci nastrój i doda energii do działania.

Współpraca reklamowa

Podziel się!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *