O czym warto pamiętać, wyposażając kuchnię?
Kuchnia to nie tylko meble, zlewozmywak, płyta grzewcza, okap i lodówka. Architekt Roland Stańczyk podpowiada, jaki sprzęt AGD warto mieć, aby gotowanie wiązało się z komfortem.
Z doświadczeń Rolanda Stańczyka, architekta od lat zajmującego się projektowaniem wnętrz, wynika, że ludzie przykładają bardzo dużą uwagę do sprzętu kuchennego. Wyposażenie kuchni stanowi często ważny element budżetu przeznaczonego na realizację projektu.
– Zwracam uwagę na stronę estetyczną – „urodę” poszczególnych elementów wyposażenia, ale także na ich kompleksowe dopasowanie do charakteru wnętrza całego domu – mówi Roland Stańczyk. – W wielu wypadkach, gdy kuchnia jest intensywnie użytkowana lub inwestorowi bardzo zależy na długotrwałym, nieskazitelnym wyglądzie i sprawności sprzętu AGD, ważniejszy staje się aspekt praktyczny.
Często klientom zależy na zastosowaniu renomowanych, szeroko rozpoznawalnych marek. Proponowany sprzęt musi być luksusowy, spełniający najwyższe standardy jakościowe i estetyczne. Są tacy, którzy zwracają uwagę na relację jakości do ceny. Poza podstawowymi elementami wyposażenia, warto rozważyć opcje dodatkowe, które mogą sprawdzić się na co dzień. Coraz częściej na przykład nie wyobrażamy sobie życia bez zmywarki i kuchenki mikrofalowej.
– Bardzo praktyczna jest bateria z wyciąganą wylewką – zauważa Roland Stańczyk. – Z przydatnych i coraz częściej popularnych sprzętów warto zainwestować w ekspres do zabudowy czy piekarnik parowy. W fazie projektowania kuchni można pomyśleć też o systemowych koszach na śmieci, które ułatwiają ich segregację.
Jak podkreśla architekt, wybór sprzętu AGD w dużej mierze zależy od przyzwyczajeń i od naszych potrzeb. W przypadku wieloosobowej rodziny oczekiwania związane z wyposażeniem kuchni są większe.
– Jeśli jest dużo domowników, to sprawdza się większa kuchnia z dużą lodówką side by side i wielokomorowym zlewem – tłumaczy Roland Stańczyk. – Płyta z wieloma palnikami lub polami grzewczymi pozwala przygotować większą ilość potraw. Dobrze sprawdza się też duża płyta indukcyjna – zwłaszcza w wersji bez podziału na pola grzewcze. W piekarniku o większej pojemności można upiec np. całego indyka.
Architekt podpowiada, że przy licznej rodzinie można rozważyć posiadanie dwóch zmywarek, wtedy nie będzie trzeba wyjmować umytych naczyń na półki. Gdy dużo gotujemy, sprawdzi się też dodatkowa zamrażarka. Warto o niej pomyśleć, jeśli mamy spiżarnię lub pomieszczenia gospodarcze.
Inspiracje kuchenne znajdziecie na www.comitor.pl