zory-plakat

Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online

Laureatem tegorocznego Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019 w kategorii kubatura/obiekty publiczne, głosami publiczności zostało Centrum Przesiadkowe Żory zaprojektowane przez pracownię Laboratorium Architektury. I to właśnie ten projekt będzie tematem kolejnej prezentacji online, która odbędzie się 26 sierpnia 2020 o godz. 11:00. Wystarczy tylko zarejestrować się.

Żory to jedno z pierwszych miast w Polsce, które wprowadziło darmową komunikację publiczną. Nowe Centrum Przesiadkowe ma jeszcze bardziej zachęcić mieszkańców do korzystania z miejskich autobusów. Stąd forma dworca jako atrakcyjnego placu z nowoczesnym terminalem dla podróżnych.

Nowe centrum przesiadkowe w Żorach jest przestrzenią publiczną, która łączy funkcje dworca, placu i miejsca spotkań. W projekcie priorytetem było bezpieczeństwo i wygoda podróżnych.

Zastosowanie klinkieru w posadzce i murach wokół placu to ukłon w stronę historycznej zabudowy starówki. Intencją architektów było stworzenie budynku, który nie stanowiłby tradycyjnej bryły, a raczej element ograniczający formalnie przestrzeń. Zatem dworzec jest ograniczony szklaną fasadą, dzięki czemu staje się w pełni transparentny.

Umiejscowiony w centralnej części placu pozwala podróżnym przebywającym w środku na niczym niezakłóconą obserwację życia na zewnątrz. Lewitujące zadaszenie wychodzi daleko poza obrys budynku, chroni podróżnych na peronach przed niepogodą. Szerokie okapy pełnią funkcję zacieniającą szklane elewacje. Chronią budynek przed przegrzaniem latem, pozwalając na wnikanie słońca zimą, co przekłada się na znaczne ograniczenie zużycia energii potrzebnej do ogrzewania i chłodzenia.

Otwarty na miasto dworzec ma szansę stać się czymś więcej niż centrum przesiadkowym – to nowa agora i miejsce spotkań.

Prowadzący prezentację:
Anna Małek i Tomasz Błażyca, LABORATORIUM ARCHITEKTURY

Rejestracja na prezentację: TUTAJ
Wydarzenie na FB: TUTAJ

Patroni medialni:
TVP Kultura, LaVie, NOWY MAGAZYN, MAGAZIF
budnet.pl, mieszkaniezpomyslem.pl, swiatnaobcasach.pl
Wydział Architektury Politechniki Wrocławskiej

Podziel się!

Poprzedni wpis

Krzesła skandynawskie

Następny wpis

Świetlista przemiana – stary młyn wodny zyskał nowe życie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *