Dom_z_Grotą_BXB_wizualizacja_widok_od_wjazdu

Dom z Grotą Human Centered Biophilic Design

Dom z Grotą to budynek w którym nowoczesny design zakorzeniony w legendzie o Smoku Wawelskim łączy się z ideą architektury ekologicznej i zrównoważonej.

Dom Symbiotyczny zaprojektowany w BXB studio uznany najbardziej ekologicznym budynkiem roku 2019 wg PLGBC, to dom w którym elementy ekologiczne towarzyszyły współczesnej bryle architektonicznej. Nasz najnowszy projekt – Dom z Grotą – to budynek, którego unikalny i nowatorski design jest pochodną ekologicznych idei funkcjonalno-przestrzennych oraz zasad tzw. human-centered biophilic design czyli architektury zorientowanej na zdrowie i pomyślność człowieka. Te dwa zagadnienia – nowoczesny design i elementy eko, stają się tutaj nierozerwalną, spójną jednością. Co więcej odwołują się do lokalnej tradycji, historii miejsca, charakteru otaczającego krajobrazu i zasad zrównoważonego rozwoju. Dom z Grotą to architektura biofilna, która oprócz podstawowych zagadnień z zakresu funkcji, estetyki, ergonomii czy wydajności energetycznej, skupia się przede wszystkim na efektywnym dostarczeniu użytkownikowi niezbędnych czynników wpływających na jego harmonijne współżycie z naturalnym środowiskiem, stan psychofizyczny, oraz komfort życia w ogóle.

Dom z Grotą inspirowany legendą o Smoku Wawelskim powstanie na działce porośniętej paprociami, w bezpośrednim sąsiedztwie Lasu Wolskiego, nieopodal krakowskich Błoń i będzie posiadał widok na cały Kraków.

Dom_z_Grotą_BXB_wizualizacja_widok_groty_wejście

Dom zlokalizowany jest na stromym północnym stoku dostępnym z drogi w jego najniższym punkcie. Postanowiliśmy go posadowić możliwie wysoko tak aby od strony północnej generował panoramiczny widok na Kraków, natomiast od strony południowej bezpośrednio łączył się z sąsiadującym Lasem Wolskim.

Dom-z-Grotą-BXB-wizualizacja-widok-od-lasu

Aby zoptymalizować komunikację na stromym stoku, zdecydowaliśmy się na dwa nietypowe zabiegi funkcjonalno-przestrzenne. Do domu dojeżdżamy tunelem, który zaczyna swój bieg zaraz po przekroczeniu granicy posesji. Redukujemy w ten sposób problemy z podjazdem i potrzebą odśnieżania czy utrzymania drogi. Tworzymy również większą powierzchnię zieloną działki, chowając infrastrukturę pod ziemią. Dojście piesze do domu, a konkretnie do jej południowej fasady prowadzimy możliwie najkrótszą drogą – nie obchodzimy budynku na około, a zwyczajnie przechodzimy naturalnym, zielonym traktem pod budynkiem nadwieszonym na łagodnie falującym stoku górskim, który skrywa podziemne kondygnacje. Tworzymy tym samym między-kondygnacyjny, zacieniony leśny krajobraz, który nazwaliśmy Grotą.

Dom-z-Grotą-BXB-wizualizacja-widok-groty-Smocze-Oko

Główne wejście do domu uformowane jest zarówno przez przestrzeń wspomnianej Groty jak również falujący kształt fasady południowej. To współczesny portal inspirowany wielowiekową tradycją formowania strefy wejścia do budynku, jednak poza podstawowymi funkcjami reprezentacyjnymi posiada elementy dodatkowe pełniące określone funkcje w budynku jak: formowanie i doświetlanie ogrodu leśnego, zadaszenie strefy wejściowej, pełnienie funkcji balastu statycznego dla nadwieszonej konstrukcji budynku jak również podstawy konstrukcyjnej dla schodów wewnętrznych, wykorzystanie cyrkulacji powietrza poprzez zewnętrzny komin wentylujący budynek powietrzem przefiltrowanym leśnym mikroklimatem Groty, przy zastosowaniu inteligentnie sterowanych okien. Kominem wentylującym nazwaliśmy charakterystyczne wyoblenie portalu – fasady południowej. Zasysa on powietrze wydobywające się z wnętrza groty, również formuje podcień, który chroni fasadę południową przed działaniem promieni słonecznych w lecie. U podstawy wspomnianego komina znajduje się automatycznie sterowane okno, które reguluje przepływ naturalnego powietrza do wnętrza budynku, wspomagając naturalną wentylację domu powietrzem przefiltrowanym leśnym mikroklimatem. 

Dom-z-Grotą-BXB-wizualizacja-widok-taras-dachowy

Wygięta struktura komina wentylującego czy portalu tworzy we wnętrzu domu otwartą dwupoziomową przestrzeń, zatem ten portal wejściowy pełni funkcję reprezentacyjną nie tylko na zewnątrz, ale również we wnętrzu budynku, w którym przypomina wielką, współczesną, przestrzenną rzeźbę, na której wsparte zostały reprezentacyjne schody, prowadzące na piętro i dalej na wielospadowy, zygzakowaty zielony dach. Został on pokryty łąką kwietną – kolejną dodaną przestrzenią biologicznie czynną, posadowioną ponad przestrzenią leśnej, falującej Groty. Mamy zatem do czynienia z piętrowym układem terenów zielonych oraz ukryciem infrastruktury drogowej pod ziemią. Dzięki temu budynek generuje więcej przestrzeni zielonej niż niezabudowana wcześniej działka. Falujące czy zygzakowate powierzchnie dodatkowo maksymalizują realną powierzchnię zieloną.

Ponad łąką kwietną, na samym szczycie budowli, zaprojektowaliśmy taras widokowy w taki sposób aby lewitował nad ogrodem i nie wymagał balustrady przy zachowaniu pełnego bezpieczeństwa użytkowania. Dzięki temu nie zaburzamy doznań widokowych, obejmujących panoramę całego Krakowa w kierunku północnym, wschodnim i zachodnim, oraz od strony południowej widoku na las Wolski. Na tarasie otulonym łąką kwietną zaprojektowaliśmy również outdoorową kuchnię oraz jacuzzi. Zaprojektowaliśmy również farmę solarną dyskretnie ukrytą w zagłębieniach zygzakowatej łąki.

W przestrzeni Groty zlokalizowanej pod domem, odnajdziemy również surrealistyczne przeszklenie, które nazwaliśmy Smoczym Okiem. Łączy ono optycznie przestrzeń ogrodu i wewnętrznego domowego basenu zlokalizowanego w strefie dziennej. Jest to bajkowy, surrealistyczny świetlik odbijający się w lustrzanej płaszczyźnie podbitki, która multiplikuje efekt przestrzenny i wizualny tajemniczej leśnej Groty.

Parter budynku, który lewituje nad Grotą dzięki opracowanej stalowej konstrukcji mostowej stabilizowanej przez żelbetowy balast portalu wejściowego, mieści otwartą strefę dzienną – dwupoziomowy hol wejściowy, salon otwarty widokowo na północną panoramę Krakowa oraz południowy Las Wolski, widokową kuchnię w północno zachodnim narożniku domu oraz południowo-zachodnią jadalnię zlokalizowaną bezpośrednio przy zewnętrznym tarasie przyległym do Lasu Wolskiego. Na parterze zlokalizowaliśmy również strefę spa z przeszklonym z trzech stron basenem, który posiada dostęp do zewnętrznych tarasów. Zapewni to optymalne korzystanie z basenu przez cały roku.

Część dzienna ma charakter nowoczesnego, modernistycznego, w pełni przeszklonego wnętrza. Piętro formują przestrzenie mniejszych pomieszczeń, których wnętrza przypominają przytulne chatki przykryte dwuspadowymi sklepieniami dachowymi.

Budynek wyposażyliśmy w windę i schody, które komunikują nas z poszczególnymi kondygnacjami, również z przestrzenią podziemną, poziomem -1 oraz -2. Tutaj zlokalizowaliśmy fitness, pomieszczenia techniczne oraz halę garażową. Przestrzeń ta zaprojektowana została w taki sposób aby specjalnie uformowane studnie doświetlające zapewniły dostęp światła dziennego do wszystkich kondygnacjach podziemnych.

Fasada głównej bryły budynku wykończona zostanie dynamicznie układaną cegłą, która przywołuje na myśl łuski baśniowego Smoka Wawelskiego. Cegła odwołuje się również do krakowskich tradycji, wszechobecnej tutaj cegły formującej okoliczne domy, kamienice czy fortyfikacje na Wzgórzu Wawelskim.

Budynek wyposażony zostanie w najnowsze systemy inteligentne, które zapewnią mu optymalną wydajność energetyczną zespoloną z naturalnym środowiskiem, geotermię, systemy nawadniania, systemy wykorzystania wody deszczowej, systemy ogrzewania i chłodzenia ściennego, pompy ciepła, naturalną wentylacje, wykorzystanie energii solarnej. Budynek poprzez racjonalną strukturę architektoniczną współpracuje ze środowiskiem naturalnym, oświetleniem, stronami świata, topografią, wiatrem, wodą, osiami widokowymi, florą i fauną – lasem i łąką.

To jeden z najbardziej inteligentnych, ekologicznych, nowatorskich i złożonych konstrukcyjnie oraz technologicznie domów jakie kiedykolwiek udało nam się zaprojektować w BXB studio.

Dom z Grotą – Human Centered Biophilic Design

Projekt: BXB studio Bogusław Barnaś

Bogusław Barnaś - BXB studio

Bogusław Barnaś ( BXB studio ) mgr inż. arch. / Dipl. -Ing Arch.

Bogusław Barnaś założyciel BXB studio to jeden z najczęściej nagradzanych polskich architektów młodego pokolenia. W ponad 20 letniej działalności projektowej szuka syntezy człowieka z naturą, łączy zakorzenioną od wieków tradycję z nowoczesnym zrównoważonym rozwojem. Czerpie inspiracje z rodzimych wzorców, odwołuje się do bogatej polskiej kultury, przetwarzając historyczne motywy w nowoczesny współczesny design. Swój dorobek prezentował gościnnie na kilkudziesięciu wykładach i prezentacjach dla instytucji takich jak Uniwersytet Coventry w Wielkiej Brytanii, Międzynarodowy Kongres Architektury w Belgradzie, World Communication Forum Davos, Łódz Design Festival, 4Design Days. Jest absolwentem dwóch uczelni, Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej oraz Wydziału Architektury Fachhochschule Muenster w Niemczech. W latach 2012-2017 pracownik naukowy na Wydziale Architektury Akademii Krakowskiej. W grudniu 2009 roku założył interdyscyplinarną pracownię projektową BXB studio, skupiając wieloletnie doświadczenie zawodowe zdobyte m.in. u Normana Fostera – jednego z najwybitniejszych współczesnych architektów. Zaliczony do grona 20 najbardziej utalentowanych młodych architektów wg brytyjskiego wydawnictwa Wallpaper* oraz 10 polskich architektów wg Property Design. Laureat prestiżowych nagród międzynarodowych jak The Plan Award za Dom Polski – po raz pierwszy przyznana za dom jednorodzinny z Polski, The Architect of the Year Award 2022 przyznana przez The Architecture Community, potrójna amerykańska nagroda MasterPrize w tym za całokształt, podwójna włoska nagroda A’Design Award, IDA Award Bronze, podwójna nagroda PLGBC Green Building Awards za najlepsze projekty ekologiczne (Eco Warsaw Tower i Dom Symbiotyczny), niemiecka ICONIC Award oraz German Design Award, brytyjska The European Property Award, pierwsza nagroda ACD AWARD za projekt hotelu pod Wawelem oraz nagroda Global Design Award za najpiękniejszy dom świata. Nagroda Salonu Architektury oraz nominacja do nagrody SARP, nominacja do brytyjskiej nagrody Dezeen Awards oraz podwójna nominacja do World Building of the Year. Dwukrotny Finalista World Architecture Festival.

Zespół: Bogusław Barnaś, Urszula Furmanik, Justyna Duszyńska-Krawczyk, Bartłomiej Mierczak, Monika Kalinowska, Magdalena Fuchs, Wojciech Buchta, Marcin Barański, Marcin Owczarek, Aleksandra Gawron, Bartłomiej Szewczyk, Łucja Janik, Bartosz Karwat, Katarzyna Trzepałka, Aleksandra Parchem.

Kategoria: Dom Jednorodzinny

Powierzchnia: ok. 1000 m2

Lokalizacja: Kraków, Polska

Rok 2022-2023

Klient: Prywatny

www.BXBstudio.com

Projekt jest dostępny na naszej stronie internetowej pod linkiem:

https://bxbstudio.com/project/dom-z-grota/

Materiały video na YouTube – doskonale obrazuje złożoną strukturę domu:

https://www.youtube.com/watch?v=s0sH5WL6Rzc

https://www.youtube.com/watch?v=UzdKfsSsXHI

https://www.youtube.com/watch?v=R_FCohLE9Lw

instagram: https://www.instagram.com/bxbstudio_boguslaw_barnas/

facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100043609105616

Podziel się!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *