Przedszkole-KIDO---888x1256.V1

Żółty krokodyl. Niezwykłe przedszkole KIDO w Aleksandrowie Łódzkim – prezentacja online i wywiad z architektami

Żółty krokodyl – to właśnie widzą w tej bryle dzieci. Dorośli dostrzegają w pilastym dachu echo fabrycznych zabudowań Łodzi. Tak naprawdę przedszkole KIDO w Aleksandrowie Łódzkim to technologiczna hybryda. Parter budynku jest murowany, natomiast piętro zostało wykonane w technologii CLT. Zapraszamy na prezentację projektu w ramach cyklu Finaliści i laureaci Plebiscytu Polska Architektura XXL oraz wywiad z twórcami przedszkola pracownią xystudio, którzy opowiedzą o realizacji, swojej pracowni, ciekawych projektach i planach na przyszłość. Widzimy się 25 listopada 2022 o godz. 11:00. Zapisz się już teraz.

Publiczne przedszkole KIDO powstało na niewielkiej trójkątnej działce. Co więcej, pragnieniem twórców było, aby obiekt został wybudowany w dość krótkim czasie. To te sprawy zdeterminowały formę budynku, a przede wszystkim zastosowane materiały. Bo włączenie do bryły części wykonanej w technologii CLT umożliwiło postawienie energooszczędnego budynku w zaledwie 6 miesięcy.

Znakiem rozpoznawczym przedszkola stała się zygzakowata kondygnacja, której okładzina z żółtej stali we wzór łusek kryje pełną, drewnianą konstrukcję, wykonaną z wielkoformatowych płyt z drewna klejonego krzyżowo i skręconą jak szafki z IKEA (skręcanie piętra trwało dwa tygodnie).

Ściany i sufity pachną świerkowym lasem. Są jedynie przeszlifowane i zabezpieczone pożarowo specjalnym, bezbarwnym lakierem. Ściany oddychają, tłumią hałas i tworzą niepowtarzalny klimat tego miejsca” – tłumaczą Filip Domaszczyński, Dorota Sibińska i Marta Nowosielska z pracowni xystudio, dodając, że z tego powodu w obiekcie postawiono na naturalną wentylację.

W nawietrznikach ściennych są grzałki, które ogrzewają wpuszczone powietrze gdy temperatura spadnie poniżej 5 stopni. Na kominach są nasady hybrydowe wspomagające naturalną grawitację. Ogrzewanie podłogowe równomiernie oddaje ciepło. W upalnym lipcu było tam chłodno, w ostatnie mrozy ciepło. To zasługa głównie szczelnej konstrukcji pozbawionej mostków termicznych” – dodają architekci.

Obiekt uzupełnia tu trójkątny taras oraz rozległy teren wokół, z placem zabaw (pozbawiony syntetycznej nawierzchni na rzecz naturalnej), wokół którego wiosną pojawią się także drzewa.

Więcej o tym ciekawym projekcie dowiecie się podczas prezentacji. Będzie można zadawać pytania i komentować.

Rejestracja na prezentację: TUTAJ
Wydarzenie na FB: TUTAJ

ORGANIZATORZY:
Grupa Sztuka Architektury, xystudio

PATRONI HONOROWI:
SARP, SAK, IA, DAFA

PATRONI MEDIALNI:
Architecture Snob, Nowy Magazyn, Instalacje, Point of Design, oknonet.pl, example.pl, budnews.pl, moredesigns.pl, budowa.org, budownictwo.org, nieruchomosci.biz.

Podziel się!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *